Jej celem jest taka forma przekazania wiedzy, aby zdrowe odżywanie stało się naturalnym nawykiem, stosowanym przez całe życie.

Anna Radowicka - absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Ukończyła Wydział Nauk o Żywności w dwóch specjalizacjach – biotechnologii mleka i oceny jakości żywności, a także Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze specjalizacją dietetyka i żywienie człowieka. Obecnie jest doktorantką na Wydziale Socjologii w Collegium Civitas w Warszawie.

Specjalizuje się w dietach związanych z chorobami cywilizacyjnymi, w tym szczególnie w dietach odchudzających, również dzieci.

Na stałe współpracuje z programami takimi, jak: Pytanie na Śniadanie,  Dzień Dobry TVN oraz telewizją TVN24 i TVN Style.


Jaką potrawę z jaj lubi Pani najbardziej?

Jestem z tych specjalistów od żywienia, którzy lubią wszystko, a jajo w  każdym wydaniu jest dla mnie pyszne :) Chociaż jeśli miałabym wybierać mój numer jeden, to będzie to zapiekane awokado z jajem - łatwo, szybko, smacznie i przede wszystkim bardzo zdrowo! 

Jak ozdabia pani jaja na Wielkanoc?

W kwestii ozdabiania jaj mam dwie lewe ręce, ale wspólnymi siłami, wraz z całą rodziną, udaje mi się ozdobić wielkanocne jaja. Najbardziej lubię dekorować jaja liśćmi i kwiatami, jest to bardzo prosta metoda, ale daje piękny efekt. Wystarczy do jaja przyłożyć kwiat lub listek, zawinąć je jakimś lekkim materiałem (np. gazą), a później zamoczyć w jakimś barwniku, najlepiej naturalnym. Idealnie nadaje się do tego sok z buraka.

W co lub w kogo rzuciłaby Pani jajem w ramach protestu?

W ramach żywieniowego protestu rzuciłabym jajecznicą z proszku, w tych, którzy ją podają.

Co to znaczy żyć z jajem?

Dla mnie oznacza to żyć każdą chwilą, którą przyniesie dzień. Carpe diem!

Co było pierwsze - jajo, czy kura?

Proponuję zastanowić się raczej, co jest bardziej wartościowe - jajo, czy kura?  

Save to PDF
loader