Bananowe placuszki z owocami to świetna alternatywa dla wszystkich smakoszy naleśników. Dzięki dużej zawartości owoców i białek jaj są znakomitą propozycją na energetyczne śniadanie. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4 żółtka z jaj Kotlina Natury
  • 4 białka z jaj Kotlina Natury
  • ¾ szklanki mleka migdałowego
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 duże obrane i rozgniecione banany
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeże borówki, jagody lub truskawki
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy

 

PRZYGOTOWANIE
  1. W dużej misce wymieszać żółtka jaj, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
  2. Do wymieszonej masy dodać rozgniecione banany i delikatnie wymieszać. Masę odstawić na bok.
  3. W drugiej misce wymieszać białka jaj aż do uzyskania sztywnej piany.
  4. Ubite białka dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać całość, ale tylko do momentu, żeby mieć pewność, że białka połączyły się z pozostałą masą.
  5. Rozgrzać dużą patelnię i dodać łyżkę oleju kokosowego. Patelnia nie może być rozgrzana do maksimum, ponieważ olej kokosowy pali się w zbyt wysokiej temperaturze.
  6. Chochlą lub dużą łyżką nakładać placuszki na patelnię, aby zmieściło się ich kilka na patelni.
  7. Placuszki smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż do uzyskania ciemnego, złotego koloru.
  8. Placuszki podawać z jogurtem, syropem klonowym i świeżymi owocami. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Dzięki dużej zawartości owoców i białek jaj, oczywiście z chowów alternatywnych, placuszki są znakomitą propozycją na energetyczne śniadanie. 

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 15 minut
  • 4-6 porcji 
Save to PDF
loader