Bibimbap, czyli „mieszany ryż” to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Jest to potrawa smaczna i prosta w przygotowaniu, dzięki czemu zyskała ogromną popularność na całym świecie.

Bibimbap przygotowuje się z wielu różnych składników i dodawać można do niego to, na co ma się ochotę, ważne, żeby tylko nie zapomnieć o podstawie, czyli ryżu i żółtkach jaj. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 250 g surowego łososia bez skóry – pokrojonego w kostkę
  • 400 g ryżu
  • 2 surowe żółtka z jaj Kotlina Natury
  • 4 młode marchewki
  • 5 grzybów shitake
  • 1 opakowanie kiełków zielonego groszku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 zielony ogórek
  • 1 opakowanie kimchi
  • 1 opakowanie twardego tofu
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame
  • 1 łyżka sezamu prażonego białego
Przyprawy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru – ok 2 cm
  • sos rybny
  • olej sezamowy
  • olej kokosowy do smażenia
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • cukier trzcinowy
  • sok z limonki
  • sól
Wskazówki
  • Czas przygotowania 60-75 minut
  • 2 porcje 
PRZYGOTOWANIE
  1. Łososia pokroić w kostkę i zamarynować 2 łyżkach oleju sezamowego
  2. Tofu pokroić w kostki i podsmażyć na oleju kokosowym.
  3. Sparzyć szpinak, doprawić go sokiem z limonki, cukrem, świeżo startym imbirem i czosnkiem, na koniec posypać prażonym białym sezamem.
  4. Fasolkę szparagową podgotować kilka minut na parze, następnie doprawić sosem sojowym oraz odrobiną cukru i octu ryżowego.
  5. Grzyby shitake pokroić w paski i podsmażyć na oleju kokosowym, doprawić sosem sojowym.
  6. Marchewkę pokroić w słupki, sparzyć na parze i doprawić do smaku solą.
  7. Zaparzyć glony wakame, doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, cukrem i octem ryżowym.
  8. Pokroić w plastry zielony ogórek, następnie zamarynować solą, sokiem z limonki i prażonym czarnym sezamem.
  9. Kiełki zielonego groszku umyć i odcedzić.
  10. Ugotować ryż i przełożyć do rozgrzanej kamiennej miseczki.
  11. Na tak przygotowanym ryżu ułożyć wszystkie pozostałe składniki, a na ich samą górę żółtka z jaj.
  12. Opcjonalnie w osobnej misce wymieszać sos do bibimbap. 
Sos do bibimbap (opcjonalnie - w osobnym naczyniu)

3 łyżki sosu gochujang (koreańska pasta chili)
2 łyżki mirin
2 łyżki  oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki wody
1 łyżka octu winnego
1 łyżka prażonych nasion sezamu
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Bibimbap przygotowuje się z wielu różnych składników i dodawać można do niego to, na co ma się ochotę, ważne, żeby tylko nie zapomnieć o podstawie, czyli ryżu i żółtkach jaj.

Save to PDF
loader