Biszkopt to bazowe ciasto wielu wypieków. Jego skład jest niezwykle prosty, ale właściwie przygotowany i podany z pysznymi dodatkami, może zrobić niemałe wrażenie. My polecamy klasyczny biszkopt w odsłonie malinowo-koksowej.  


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 4 jaja Kotlina Natury
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem kokosowy:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • ¾ szklanki jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżych malin

Sos malinowy:

  • 1 szklanka świeżych malin
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ szklanki mleka migdałowego

Do podania: świeże maliny i płatki kokosowe

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180° i przygotować 2 okrągłe formy do pieczenia.
  2. W misce rozbić jaja aż będą lekkie i puszyste. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i ubijać, aż cukier zmiesza się z masą jajeczną. W ten sposób – łyżka po łyżce – dodawać cukier, a kiedy cały zostanie wymieszany z masą jajeczną, ubijać ją jeszcze przez 6 minut.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodawać do masy jajecznej, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Masę przelać ostrożnie do dwóch foremek i piec w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyciagnąć oba biszkopty z piekarnika i studzić przez 5 minut. Następnie wyciągnąć ciasta z foremek, odwrócić na drugą stronę i zostawić, aż całkowicie wystygną.

Kremowe nadzienie:

  1. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
  2. Kiedy śmietana będzie gotowa, dodać jogurt kokosowy, maliny i delikatnie wymieszać.
  3. Gotowy krem odstawić na bok.

Sos malinowy:

  1. Zblendować razem maliny, wanilię, syrop klonowy aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Zblendowany sos odstawić na bok.

Przygotowanie całości:

  1. Położyć jeden biszkopt na paterze lub dużym płaskim talerzu.
  2. Rozsmarować na biszkopcie krem kokosowo-malinowy, a na to położyć drugi biszkopt.
  3. Biszkopt polać sosem malinowym, a na wierzchu ułożyć świeże maliny i płatki kokosowe.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 60 minut
  • 8-10 porcji
Save to PDF
loader