Burgery tajskie z omletem to potrawa, która łączy w sobie wiele kultur i tradycji kulinarnych i z całą pewnością wyciąga z nich wszystkich to, co najlepsze. Dzięki bogactwu i różnorodności składników jest świetną i bardzo sycącą propozycją obiadową.  


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Omlet

  • 4 jaja Kotlina Natury
  • 100 ml mleka (można zastąpić wodą)
  • olej kokosowy do smażenia

Burgery:

  • 600 g wołowiny ligawy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki startego świeżego imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 1 papryczka chili pokrojona w plasterki
  • świeża kolendra
  • 4 bułki do burgerów

Sos:

  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z limonki
  • sól, pieprz i miód do smaku

Dodatki:

  • oliwa z oliwek
  • papryczka chili
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • miód
  • kiełki słonecznika i kiełki buraka
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego
Wskazówki
  • Czas przygotowania 40-50 minut
  • 4 porcje
PRZYGOTOWANIE

Burgery:

  1. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki.
  2. Dodać do niej oliwę z oliwek, starty imbir, sok z limonki, miód, chili, kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 20 minut.
  3. W tym czasie przygotować sos oraz 4 omlety.

Sos:

  1. Wszystkie składniki zblendować ze sobą i przyprawić wedle uznania.  

Omlety:

  1. Do miski wbić jaja, wlać mleko (lub wodę), dodać sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko razem energicznie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, napowietrzonej masy.
  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju koksowego (uwaga - olej kokosowy szybko się nagrzewa i łatwo się pali) i po kolei smażyć osobno 4 omlety, tak aby każdy był wielkości patelni. Usmażone omlety złożyć na 4 razy i odłożyć na bok. 
  3. Gdy omlety będą gotowe, bułki przekroić na pół i podpiec w piekarniku do zarumienienia.
  4. W międzyczasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju kokosowego i przełożyć na patelnię całą wołowinę. Smażyć krótko i intensywnie do ścięcia mięsa - tak by nadal było miękkie. Po usmażeniu mięsa odstawić je z ognia.
  5. Wyciągnąć zarumienione bułki z piekarnika, na dolną część nałożyć jogurt grecki, mięso, kiełki buraka i trochę sosu. Na to położyć omlet, kiełki ze słonecznika i kolendrę. Całość skropić sokiem z limonki, dodać sól i pieprz, pokrojoną papryczkę chili, a wszystko przykryć górną częścią bułki posmarowaną sosem.

 


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader