Cilbir, czyli jajo po turecku w jogurcie, to potrawa o długiej historii. Do dziś jest popularne i cenione ze względu na smak, lekkość i łatwość przyrządzania. 

Dla wielu Turków cilbir to danie sentymentalne, kojarzące się z beztroskim czasem dzieciństwa, czyli mniej więcej to samo, czym dla nas jest wspomnienie babcinego rosołu albo pachnącego ciasta drożdżowego. 

NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4 jaja Kotlina Natury
  • woda
  • ocet winny
  • jogurt naturalny 500 g, najlepiej grecki
  • posiekana natka pietruszki lub mięta
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tahini
  • ¼ posiekanego ząbku czosnku
  • słodka papryka
  • pieprz cayenne
  • chili (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • pita
Wskazówki
  • Czas przygotowania 15-20 minut
  • 2 porcje
PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu i nałożyć na talerze.
  2. W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu, a kiedy woda zacznie wrzeć, łyżką zrobić wir i delikatnie -  z miseczki lub filiżanki - przelać po kolei rozbite jaja.
  3. Wodę w garnku należy delikatnie mieszać, aby jajo stało się zwartą kulą.
  4. Jaja należy gotować ok. 3,5 minuty, tak by żółtko pozostało miękkie.
  5. Gdy jaja się gotują, na patelni roztopić łyżkę masła z tahini i przyprawami: papryką, pieprzem cayenne i chili.
  6. Ugotowane jaja delikatnie osuszyć i położyć na jogurcie (na każdą porcję - 2 jaja).
  7. Jaja polać roztopionym masłem z przyprawami, posypać pietruszką lub miętą oraz - wedle uznania - skropić oliwą.
  8. Podawać ze świeżym chlebem pita i słodką herbatą z miętą.

 


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader