Croque madame, czyli „chrupiąca pani”, to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Nazwa dania pojawiła się już około roku 1910 w menu paryskiego bistro przy boulevard des Capucines. Ponieważ jego forma przypominała noszone wówczas przez panie kapelusze, nazwano go croque madame. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Sałatka: 

  • 4 jaja Kotlina Natury
  • 8 kromek ulubionego chleba lub brioche
  • 4 plasterki gotowanej włoskiej szynki
  • 150 g sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki masła
  • 2-3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • 2 rzodkwie arbuzowe
  • 1 biała rzodkiew „sopel“
  • 2 garści ulubionych kiełków
  • 4-6 łyżek musztardowo-miodowego vinegretu

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połowę masy wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.
  2. Kromki od wewnętrznej strony posmarować cienką warstwą musztardy Dijon. Na dolnej kromce rozłożyć równomiernie ser i plaster szynki, dołożyć więcej sera i przykryć drugą kromką.
  3. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, ułożyć tosty i smażyć z obu stron na złoto, na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony.
  4. Jeśli danie jest przygotowywane na żeliwnej patelni – zostawić tosty na niej, a jeśli nie – przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na powierzchni rozłożyć równomiernie masę serowo-śmietanową. Zapiec od góry najlepiej w opcji grill w 180 stopniach kilka minut, aby zarumienić.
  5. W międzyczasie na pozostałej łyżce masła usmażyć jaja sadzone. Posypać je szczyptą soli.
  6. Na ciepłe i zarumienione tosty wyłożyć jajko. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawać z porcją sałatki z sezonowych warzyw.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Polecamy croque madame w wersji eggsperckiej!

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 20 minut
  • 4 porcje
Save to PDF
loader