Kura zielononóżka kuropatwiana, bo o niej mowa, faktycznie ma zielone nogi, a mówiąc poprawnie - skoki. Jest to jedna z cech charakterystycznych odróżniająca tę rasę od innych ras kur. 

Kura zielononóżka kuropatwiana to tradycyjna, polska rasa kur, zagrożona niestety wyginięciem. Swoją nazwę zawdzięcza zielonym skokom, a także podobieństwem do kuropatwy. Tak samo, jak kuropatwa jest ona płochliwa, a pisklęta zielononóżki kwilą podobnie, jak kuropatwy, kładąc się wieczorem do snu.  

Dlaczego zielononóżka jest inna niż wszystkie? 

W hodowli kura zielononóżka jest bardzo wymagająca, ponieważ nie jest to rasa, która nadaje się do chowu bezwybiegowego, wielkostadnego czy przestrzeni, w której nie występuje naturalna zieleń. Zielonóżki preferują małe stada, ponieważ w stadzie, które będzie liczyło więcej niż 350 sztuk, kury nie będą siebie nawzajem rozpoznawć i zaczną się atakować, gydż będą się traktowały jako osobniki "obce", spoza stada. Co więcej, kury tej rasy lubią robić też pożytek ze swoich skrzydeł i czasami próbują swoich sił w lataniu, dlatego ogrodzenia ich wybiegów muszą mieć bardzo wysokie płoty. Zielononóżki charakteryzują się doskonałym wyczuciem pory dnia i nocy, idealnie orientują się, w jakich porach roku dni są krótsze, co niezwykle przydaje im się w bezpiecznym powrocie, tuż przed zmrokiem, do kurnika. Te kury mają w zwyczaju wychodzić na cały dzień na żerowisko, zapuszczać się w jego odległe rejony, ale zawsze znajdą bezpieczną drogę do swojego kurzego domu. 

Kura z historią

Zielononóżki były niegdyś bardzo popularne, a w czasach zaborów na terenie Galicji uważane były nawet za synonim polskości, więc gospodarz, który je hodował, okazywał w ten sposób swój patriotyzm. Zielononóżki do lat 60. XX wieku w naszym kraju miały status wręcz kultowej kury, lecz z czasem, kiedy okazało się, że warunki jej chowu są bardziej restrykcyjne od pozostałych ras, straciła na popularności.

Zielononóżka dziś

Obecnie jednak konsumenci coraz chętniej decydują się na zakup jaj od tych kur. Jaja od kury zielononóżki są mniejsze i mają bardziej podłużny kształt od jaj kur innych ras. Można je rozpoznać również dzięki barwie - skorupka ma najczęściej jasny, kremowy kolor. Mimo że jaja od kur zielononóżek są mniejsze od standardowych, to mają one dużo większe żółtko i zupełnie inny smak. Wytrawni smakosze od razu wyczuwają, czy jajo pochodzi od zielononóżki, czy też nie. Co ciekawe, genetyczną właściwością rasy tej kury, jest to, że ich jaja mają obniżoną zawartość cholesterolu. A dzięki temu, że mają także delikatny smak, idealnie nadają się do żywienia dzieci i osób z problemami zdrowotnymi. 

Zachęcamy Was do przekonania się, na czym polega wyjątkowość smaku jaj od kury zielononóżki!

Save to PDF
loader