Co robisz ze skorupkami pozostałymi po spożyciu jaj? Prawdopodobnie po prostu je wyrzucasz. Czy wiedziałeś, że skorupka oraz błony jaja, stanowiące około 10% jego masy, kryją w sobie sole wapnia, białka oraz inne składniki odżywcze niezbędne dla człowieka?

Skorupki jaj mogą stanowić uzupełnienie  całodziennej diety. Sole, budujące skorupkę zawierają najlepiej (w ponad 90%) przyswajalny dla człowieka wapń, dlatego warto skorupki… zjadać.  Wystarczy spożywać dziennie około ½ łyżeczki rozdrobnionych w młynku skorupek potraktowanych sokiem z cytryny (witamina C zwiększa przyswajalność wapnia) – to skuteczny środek w leczeniu osteomalacji i osteoporozy.

Kolagen dla zdrowia

Błony kurzego jaja składają się między innymi z kolagenu, który ma bardzo podobną budowę do kolagenu ludzkiego,  wchodzącego w skład skóry, ścięgien, kości oraz chrząstek stawowych. Wykazano, że suplementacja błonami skorupkowymi może wpływać na zmniejszenie bólu i sztywności stawów u osób z chorobami tkanki łącznej. Dzieje się tak za sprawą kolagenu, chondroityny (budującej chrząstki stawowe), glukozaminy (pochodnej glukozy) oraz kwasu hialuronowego. 

Skorupki jaj w służbie urodzie

Skorupki jaj mogą stanowić  bazę do wyrobu wielu domowych kosmetyków. Zmielone świetnie sprawdzą się w roli peelingu do ciała. Dodaj je do ulubionego olejku lub płynnego miodu i dokładnie wymasuj ciało pod prysznicem. Znakomitym rozwiązaniem, służącym cerze delikatnej oraz zanieczyszczonej, będzie tonik na bazie octu winnego oraz pokruszonych skorupek jaj. Po prostu połącz składniki i odstaw taką miksturę na 5 dni, aby uwolniła swoje szczególne właściwości. Po przetarciu twarzy tonikiem warto nałożyć na 10 minut maseczkę, przygotowaną ze zmielonych skorupek oraz białka jaja kurzego. Po tym czasie zmywamy maskę i cieszymy się oczyszczoną oraz rozjaśnioną cerą. Zmielone skorupki mogą nawet spełniać rolę pasty do zębów bogatej w wapń. Zmiksuj je z olejem kokosowym oraz sodą i przechowuj w lodówce. Mamy nadzieję, że przekonasz się do prozdrowotnych, funkcjonalnych właściwości składników zawartych w skorupkach i podskorupkowych błonach jaj i znajdziesz dla nich odpowiednie przeznaczenie. A o tym, gdzie jeszcze poza kuchnią, możesz wykorzystać jaja, przeczytasz w tym artykule

EGGSPERT
MASZ PYTANIA?
ZAPYTAJ EGGSPERTA
Save to PDF
loader