Brzmi tajemniczo, ale to nic innego jak jaja faszerowane. W klasycznym przepisie na deviled eggs farsz doprawia się na ostro, używając do tego cebuli, piklowanych ogórków, pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki i stąd właśnie pochodzi nazwa tej potrawy. My przedstawiamy Wam naszą, alternatywną i nieco łagodniejszą wersję deviled eggs. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Jaja faszerowane z awokado

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • 3/4 awokado
  • 1 szalotka
  • 2 kiszone ogórki 
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/3 pęczka kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz

Jaja z rzodkiewką i ogórkiem 

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • 3 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1/3 kostki tłustego twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz

Jaja z pancettą

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • 2-3 plastry pancetty lub boczku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • ½ pęczka szczypiorku
  • świeże chilli do smaku
  • sól i swieżo mielony pieprz

Jaja z pancettą

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • 2-3 plastry pancetty lub boczku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • ½ pęczka szczypiorku
  • świeże chilli do smaku
  • sól i swieżo mielony pieprz

Jaja z pieczonymi burakami

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • 1-2 małe buraki, upieczone
  • 1-2 łyżki greckiego jogurtu
  • 1/3 pęczka kolendry
  • szczypta kminu rzymskiego 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Jaja z pieczarkami

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • 4 pieczarki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki 
  • 1-2 gałązki estragonu
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i świeżo mielony pieprz

Jaja z serkiem mascarpone

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka koperku
  • 2-3 łyżki mascarpone
  • kilka plasterków piklowanej cebuli
  • sól i świeżo mielony pieprz

Jaja z krewetkami 

  • 3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
  • 4-5 krewetek
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • kilka kropel soku z limonki lub cytryny
  • sól i swieżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE

Jaja faszerowane z awokado

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach. 
  2. Awokado i ogórki pokroić w dość drobną kostkę, a szalotkę w jeszcze mniejszą kosteczkę. Połączyć z żółtkami, doprawić posiekaną kolendrą, oliwą, solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.

Jaja z rzodkiewką i ogórkiem 

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach. 
  2. Twaróg utrzeć ze śmietaną, dodać drobno posiekane zioła i żółtka, doprawić oliwą, solą i pieprzem. Rzodkiewki i ogórki pokroić w drobne plasterki i trzymać w lodowatej wodzie przez  15 minut, aby nabrały chrupkości.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj, całość udekorować rzodkiewką i ogórkiem. 

Jaja z pancettą

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach. 
  2. Pancettę pokroić w kostkę i usmażyć na średnim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, a pancetta stała się chrupiąca. Pod koniec smażenia dodajemy masło. Ostudzone skwarki połączyć z kukurydzą, śmietaną, żółtkami, doprawić drobno posiekanym chilli, solą i pieprzem. 
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.

Jaja z pieczonymi burakami

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach. 
  2. Buraczki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z gęstym jogurtem greckim i żółtkami. Doprawić kminem rzymskim, siekaną kolendrą, solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj. 

Jaja z pieczarkami 

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach. 
  2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoto, nie mieszając zbyt często. Pod koniec smażenia doprawić solą. Ostudzone pieczarki połączyć z ziołami, żółtkami, majonezem i doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj, a całość udekorować prażoną cebulą. 

Jaja z serkiem mascarpone

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach. 
  2. Zioła drobno posiekać i połączyć z serkiem mascarpone oraz żółtkami. Doprawić posiekaną piklowaną cebulą, solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj. 

Jaja z krewetkami 

  1. Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach. 
  2. Krewetki pozbawić ogonków, smażyć przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą curry oraz solą. Po zdjęciu z patelni polawć sokiem z limonki. Pokroić w kostkę i po ostudzeniu połączyć je z żółtkami, majonezem, drobno posiekaną szalotką i doprawić solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Spróbujecie naszych siedmiu wspaniałych... propozycji na jaja faszerowane. 

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 20 minut
  • 5-6 porcji
Save to PDF
loader