Puree z dyni, do tego aromatyczna szałwia z palonym masłem i prawdziwy, domowy makaron... Czy może być coś smaczniejszego i przyjemniejszego na długie, jesienne wieczory? 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Makaron:

  • 7 jaj Kotlina Natury
  • 700 g dobrej mąki pszennej

Sos do makaronu:

  • ok 1.5 kg dyni, pokrojonej na kawałki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • ½ łyżeczka soli
  • 100 g dobrej jakości masła solonego
  • 1 garść listków szałwii
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • oliwa z oliwek 
PRZYGOTOWANIE

Makaron:

  1. Na blat lub stolnicę przesypać całą mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jaja.
  2. Ubić widelcem jaja aż do uzyskania gładkiej masy i stopniowo dodawać do masy mąkę, aż do momentu, kiedy razem się wymiesza do konsystencji kruszonki.
  3. Natępnie ugniatać ciasto w rękach przez 5 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 8 części i każdą z części rozwałkować na grubość 0,5 centymetra.
  6. Każdy z rozwałakowanych kawałków pokroić na małe plasterki o szerokości 0,5 centymetra, a następnie uformować je w dłoniach, aby nadać im okrągły kształt.
  7. Makaron gotować przez ok. 3-4 minuty i odsączyć.

Sos:

  1. Pokrojoną dynię, razem z czosnkiem i płatkami chili podsmażyć szybko na oliwie z oliwek.
  2. Dodać do tego mleko i dusić przez ok. 20 minut, do momentu aż dynia nie zmięknie, a później całość zblendować do gładkiej masy i odstawić na bok.
  3. Na patelni roztopić masło z szałwią i trzymać na ogniu tak długo, aż masło się nie zezłoci, a listki szałwii nie staną się chrupiące.
  4. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, polać to sosem dyniowym, a całość skropić palonym masłem z szałwią i posypać świeżo startym parmezanem.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 60 minut
  • 4-6 porcji
Save to PDF
loader