Dutch baby to deser, który tak naprawdę jest zapieczonym naleśnikiem i wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z Holandią, a ze Stanami Zjednoczonymi, bo stamtąd pochodzi. Dutch baby powstał już na początku XX wieku i jak widać, kulinarne triumfy święci aż do dziś. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 3 jaja Kotlina Natury
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mleka migdałowego (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 4 łyżki masła
  • skórka z jednej cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej w duże kawałki
  • Jogurt naturalny (lub kokosowy) do podania
  • Borówki i mięta do podania 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzać piekarnik do 220 °C.
  2. W misce połączyć ze sobą  jaja, mąkę, mleko, cukier kokosowy i waniliowy, skórkę od cytryny i wszystko razem wymieszać, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  3. Dodać do masy posiekaną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
  4. Żeliwną patelnię lub naczynie do pieczenia wysmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  5. Jak tylko masło roztopi się w naczyniu, wyciągnąć naczynie z piekarnika i bardzo szybko przelać do niego masę i natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika.
  6. Naleśnik piec przez 20 minut aż się zarumieni i urośnie.
  7. Naleśnik po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale jego brzegi powinny zostać wysokie.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Dutch baby to deser, który tak naprawdę jest zapieczonym naleśnikiem. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że zawsze się udaje!

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 15 minut
  • 2-4 porcje
Save to PDF
loader