Majowe, pełne wiosennego światła, leniwe poranki zachęcają do eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków. Sezonowe nowalijki oraz aromatyczny ser koryciński zainspirowały nas do stworzenia nowej wersji Eggs Florentine.  Przekonajcie się sami jak wspaniale jajo wieńczy tę ciekawą kompozycję smaków.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

 

  • 2 jaja Kotliny Natury
  • 2 kromki chleba pszennego na zakwasie
  • 200 g sera korycińskiego
  • ½ pęczka szparagów
  • ½ pęczka młodej botwiny z małymi buraczkami
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1  łyżka miękkiego masła
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zaś łodygi i liście drobno kroimy. Szparagi oczyszczamy z łusek przy pomocy małego nożyka, odcinamy zdrewniałe końcówki. Ser koryciński kroimy na cienkie plastry.

  2. Kromki chleba smarujemy warstwą masła, rozdkładamy równomiernie posiekaną botwinę, posypujemy odrobinę solą oraz pieprzem i dokładamy połowę sera korycińskiego. Następnie układamy szparagi, po czym przykrywamy resztą sera i zapiekamy w piecu nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut.

  3. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia wodę w rondelku. Dodajemy do niej ocet. Jaja pojedynczo wybijamy na sitko. Aby pozbyć się płynnej frakcji białka, możemy delikatnie potrząsać sitkiem, aby pomóc się jej oddzielić. Przekładamy jajka do lekko bulgoczącej wody, bezpośrednio z sitka - możliwie jak najdelikatniej, aby nie zepsuć struktury. Gotujemy ok. 3 minuty.

  4. Wyjmujemy z pieca grzanki ze szparagami, układamy jajka i posypujemy solą oraz świeżo posiekaną pietruszką. Podajemy z sałatką z młodych listków botwinki i kiełków.


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

W majowy poranek zainspiruj się nowalijkami ;)​

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 25-30 minut
  • 2 porcje
Save to PDF
loader