Jajo to produkt wszechstronny. Oprócz tego, że możemy go wykorzystać w kuchni, ma też kilka innych, poza kulinarnych zastosowań. Zobaczcie jakich :)

 

1. Jajo na twarzy

Z jaj kurzych można przygotować maseczkę na twarz o niezwykle dobrotliwych właściwościach dla cery. 

Białko jaja kurzego zawiera dwie ingrediencje szczególnie ważne dla naszej skóry: kolagen i białko, które doskonale poprawiają stan skóry zmęczonej, zwiększają sprężystość skóry, a w dużych dawkach przeciwdziałają zmarszczkom. Maseczka do twarzy zrobiona z białka jaj doskonale wpływa na utrzymanie elastyczności i wygładzenie skóry.  

Aby zrobić taką maseczkę na twarz, należy oddzielić białko od żółtka, a następnie ubić białka na pianę i nałożyć na suchą, oczyszczoną twarz i pozostawić białka do wyschnięcia. Kiedy maseczka będzie sucha, trzeba delikatnie zmyć ją wodą.   

Uwaga! Jeśli cierpisz na jakiekolwiek problemy skórne, przed wykonaniem tej maseczki, najpierw skonsultuj się z dermatologiem.

2. Jajo we włosach

Jaja idealnie nadają się też do pielęgnacji włosów. A dokładniej żółtko, ponieważ zawiera bardzo dużo witaminy A, która nawilża włosy. Jeśli więc nie wiesz, co zrobić z żółtkami, które zostały Tobie z maseczki z białek na twarz, to wystarczy jeśli żółtka wymieszasz z oliwą z oliwek, następnie nałożysz na włosy i pozostawisz przez ok 20 minut, a później zmyjesz ją ciepłą wodą. Aby włosy nie pachniały jak omlet, warto dodać do takiej mieszanki kilka kropel ulubionego olejku zapachowego.

Maseczka z żółtek zadziała jak niezwykle mocno nawilżająca odżywka, a jeśli zależy Ci na ogólnym wzmocnieniu włosów, użyj do tego całych jajek, ponieważ białko znajdujące się w białku jajku ma bardzo podobny skład, do tego, który znajduje się w naszych włosach.

3. Jajo jak (na) lekarstwo

Jajo może być traktowane również jako lekarstwo w leczeniu oparzeń słonecznych, czy ukąszeń owadów lub drobnych skaleczeń, a to dzięki znajdującym się w jego białku substancjom o działaniu przeciwzapalnym, antywirusowym i bakteriobójczym. Te substancje to cystatyna i enzym lizozym, które występują tylko w surowym białku jaja kurzego. Należy bardzo dokładnie oddzielać białko od żółtka, ponieważ lizozym traci swoje właściwości, jeśli w białku znajdzie się nawet odrobina żółtka.

Surowe, schłodzone białko należy rozłożyć na gazę opatrunkową i przyłożyć do oparzonej skóry, a po 15 minutach zdjąć okład. Można też ubić białko na pianę i kłaść ją bezpośrednio na podrażniony naskórek.

Okazuje się również, że nie tylko surowe jajo ma lecznicze właściwości. Ugotowane jajo też może przynieść ukojenie, nie tylko jako smaczna przekąska na otarcie łez. Wystarczy ugotować jajo na twardo, delikatnie je obrać, tak by nie przerwać błonki, która znajduje się między jajkiem a skorupką. Ta błonka doskonale sprawdzi się jako … plasterek na drobne skaleczenia i zatamuje upływ krwi.

4. Czysty jak… jajo!

Jaja, a dokładnie białka jaj, idealnie nadają się do czyszczenia przedmiotów wykonanych ze skóry. Zabrudzone miejsce należy delikatnie wyszorować białkiem, a następnie powstałą pianę zetrzeć wilgotną ściereczką. Oprócz tego, że jajo wyczyści skórę, to również pozostawi na niej warstwę ochronną i nabłyszczy ją.

Jak już wyczyścicie wszystkie skórzane przedmioty, możecie zabrać się za czyszczenie, a właściwie patynowienie sreber. W tym również jajo idealnie się sprawdzi. Trzeba ugotować je na twardo, obrać ze skorupki, rozdrobnić i włożyć je do plastikowego woreczka razem ze srebrem. Srebra pozostawione na noc w takim towarzystwie podlegają procesowi oksydacji, dzięki tlenkom siarki zawartym w jaju. Nazajutrz znajdziecie w jaju stylowo spatynowione srebro.

5. Klejące jajo  

Kiedy zabraknie Wam w domu kleju, a koniecznie musicie coś skleić, użyjcie do tego rozbitego białka jaj. Pamiętajcie jednak, że taki klej nie sklei Wam rozbitego talerza, a co najwyżej elementy papierowe. Warto jednak mieć i takie koło zapasowe w domu :) 

A Wy, jakie jeszcze znacie, inne niż kulinarne, zastosowanie jaj? 

Save to PDF
loader