Frittata dotarła do nas z Włoch, a w wolnym tłumaczeniu jej nazwa oznacza „smażony”.

Frittata jest odmianą omletu, ale różni się od niego długością smażenia, ponieważ frittatę najpierw smaży się na patelni, a później jeszcze zapieka w piekarniku. Frittatę po przygotowaniu kroi się w trójkąty i podaje jak pizzę. Buon appetito! 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4 jaja kotlina natury
  • 70 g pomidorów koktajlowych
  • 50 g sera koziego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • młode liście szpinaku
  • bazylia
  • sól
Wskazówki
  • Czas przygotowania 20-30 min.
  • 1 porcja
PRZYGOTOWANIE
  1. Jaja dokładnie roztrzepać widelcem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną wcześniej cebulę oraz posiekany czosnek i krótko przesmażyć.
  2. Wbić jaja i dodać do nich zawartość patelni oraz posiekany szpinak. Doprawić solą i zamieszać.
  3. Jaja przelać na patelnię posmarowaną masłem. Na górze ułożyć pomidory, lekko doprawić solą i bazyią.
  4. Patelnię włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.
  5. W połowie pieczenia posypać kawałkami koziego sera. Podawać z pieczywem.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader