Gofry z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym to klasyka amerykańskiego śniadania. My proponujemy zastąpić tylko pszenne gofry gryczanymi i sycące śniadanie gotowe :) smacznego! 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Gryczane gofry:

  • 3 jaja Kotlina Natury
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

Dodatki:

  • 2 jaja
  • 3-4 plasterki bekonu
  • 1 łyżka masła lub masła klarowanego
  • syrop klonowy
  • jogurt naturalny 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszać w dużej misce mąkę, sodę oczyszczoną, sól morską, mleko migdałowe, żółtka jaj i olej kokosowy.
  2. W drugiej misce ubić białka jaj, a kiedy będą sztywnem, przełożyć do miski z masą na gofry i delikatnie wymieszać.
  3. Z tak powstałej masy w gofrownicy zrobić gofry, a kiedy wszystkie będą gotowe, odstawić je na bok.
  4. Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę masła klarowanego, a nastpępnie usmażyć na tym bekon i jaja sadzone.
  5. Jaja z bekonem podawać gorące z goframi. Do smaku można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub skropić syropem klonowym. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 30 minut
  • 2 porcje
Save to PDF
loader