To kwintesencja meksykańskiego śniadania, którego obowiązkowym składnikiem jest salsa pomidorowa, tortilla i jaja sadzone. Huevos rancheros to danie bardzo sycące, więc jest idealne na dzień pełen zadań. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4-6 jaj Kotlina Natury
  • 4-6 tortille kukurydziane
  • 1 duże awokado, obrane i pokrojone w plasterki
  • świeża kolendra
  • sól morska

Salsa pomidorowa

  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (może być w płakach)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chipotle
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub pasty
  • sól 
PRZYGOTOWANIE
  1. W średniej wielkości rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać do tego cebulę, czosnek, kolendrę, płatki chili, paprykę chipotle. Wszystko podsmażyć razem przez ok. 5 minut.
  2. Dodać pomidory z puszki, przecier lub pastę, wymieszać i dusić to na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać sporą szczyptę soli do smaku, wymieszać i odstawić.
  3. Kiedy salsa jest gotowa, usmażyć na patelni jaja sadzone.
  4. Podgrzać tortille w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ułożyć na talerzach. Do każdej z tortilli nałożyć kilka łyżek ciepłej salsy, dodać jajo sadzone, a na wierzch kilka plasterków cienko pokrojonego awokado.
  5. Całość posypać listkami świeżej kolendry, świeżo zmieloną solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 40 minut
  • 4-6 porcji

 

Save to PDF
loader