Ugotowane jaja na twardo to potrawa z ogromną tradycją. Zazwyczaj podajemy je na Wielkanoc z majonezem, ale jajo na twardo może zyskać nieco bardziej szlachetne oblicze, a to za sprawą prostego dressingu z kaparami. Pycha!


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 5 jaj Kotlina Natury
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • ⅓ szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kaparów
  • ulubione kiełki lub zioła do ozdoby

 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku ugotować jaja na twardo (w zależności od wielkości jaj należy gotować je od 5-8 minut).
  2. Ugotowane jaja ostudzić, obrać skorupki i przekroić na pół.
  3. Połówki jaj ułożyć na talerzu i odstawić na bok.
  4. W małym słoiku połączyć ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę dijon, kapary oraz szczyptę soli. Słoik zakręcić, a następnie wstrząsnąć nim, aby dressing dokładnie się wymieszał.
  5. Skropić jaja dressingiem, a całość posypać kiełkami lub ziołami.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader