Stres, nadciśnienie, zła dieta, zmęczenie… Nasze serce nie ma z nami łatwego życia. Owszem, staramy się je wspierać, ale czym są tabletki, suplementy i cudowne lekarstwa w porównaniu z mocą naturalnego pożywienia, które dba o nasze zdrowie z odpowiednią troską? Dziś powiemy Ci, jak jaja mogą wpłynąć na zdrowie tego najważniejszego narządu.

Serce nie sługa, gdy męczymy je cukrem, tłuszczami trans czy przetworzonymi fastfoodami. Wystarczy jednak odrobinę zmienić nasze nawyki żywieniowe, by mieć serce jak dzwon. Dlatego zjedz jajecznicę, ugotuj dla swych bliskich pożywne jaja na twardo i przeczytaj, jaki mają na Was wpływ.

Zacznijmy od środka

Żółtko jaj zawiera optymalne ilości wapnia, żelaza, fosforu, cynku, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim witaminy A, D i E rozpuszczalne w tłuszczach. Jednak składnikiem mającym najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie serca są kwasy tłuszczowe omega-3. Ich znakomite działanie zostało udowodnione już w latach 70. XX wieku, kiedy przeprowadzono badania na grupie Eskimosów, których dieta była bogata w te tłuszcze. Nie zaobserwowano u nich żadnych chorób układu krążenia, więc wyciągnięto wniosek, że to zasługa omega-3.  W żółtku jaj znajdziemy także cholinę – substancję odpowiadającą za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz zdrowie naszego mózgu. Jej spożywanie oznacza mniej stanów zapalnych, chorób serca oraz cukrzycy.

Białko na wysokie ciśnienie

W nie mniejszym stopniu wpływ na zdrowie tego najważniejszego mięśnia ma białko jaj. Zawarte w nim peptydy skutecznie przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Dieta bogata w białko jaj jest idealna w profilaktyce oraz leczeniu nadciśnienia. Nie musimy też obawiać się utraty cennych składników podczas gotowania czy smażenia. To wszystko sprawia, że białko jaj jest prostym i smacznym lekarstwem dla wszystkich zmagających się z nieprzyjemnymi dolegliwościami sercowymi.

Ten zły cholesterol – na pewno?

Badania przeprowadzone w przeciągu kilku ostatnich lat odczarowały mit niezdrowego cholesterolu pochodzącego z jaj. Przypisywane mu były choroby wieńcowe, zawał czy otyłość. Na szczęście okazało się to nieprawdą, a dziś możemy spożywać jaja ze świadomością, że odżywiamy się naprawdę zdrowo. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm produkuje cholesterol endogenny, który stanowi większość w naszym organizmie. My dostarczamy z pokarmem cholesterol egzogenny, który stanowi zdecydowaną mniejszość naszych zapasów. Ciekawe jest to, że im więcej cholesterolu spożywamy, tym mniej sami go produkujemy. Więcej na temat mitu złego cholesterolu przeczytacie tu.

Mamy nadzieję, że jeszcze bardziej pokochałeś potrawy z jaj i będziesz pamiętał o przygotowywaniu ich w trosce o swoich najbliższych. Na pewno odwdzięczą Ci się długim, radosnym życiem oraz sercem jak dzwon.

Save to PDF
loader