Jajko otwiera drogę do nieprzeciętnej kuchni, zwłaszcza kiedy dobieramy składniki równie naturalne i bogate w oryginalny smak. Zobaczcie nasze połączenie ziemniaków i marchwi hasselback inspirowane stylem szwedzkim oraz perfekcyjnie ugotowanego jaja poche, czyli jaja w koszulce - uwielbianego w kuchni francuskiej.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

 

  • 4 bardzo świeże jajka

  • 2 małe marchewki pomarańczowe

  • 2 małe marchewki fioletowe

  • 2 małe marchewki żółte

  • ½ małej dyni piżmowej

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 1 pętko kiełbasy chorizo

  • kawałek parmezanu o długości ok. 8 cm.

  • 1/4 czerstwej pszennej bagietki

  • ½ szklanki orzechów laskowych

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • 2 kępki świeżego tymianku

  • ½ główki czosnku

  • kilka łyżek oliwy extra virgin

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • sól i pieprz do smaku

     


     

 

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Dynię obieramy. Jeśli mamy swoje warzywa korzeniowe, nie musimy ich obierać, w przeciwnym wypadku jest to bardzo wskazane.  Wszystkie warzywa układamy pomiędzy dwiema pałeczkami lub drewnianymi łyżkami i nacinamy co 5 mm, nie przecinając do końca. Układamy w blaszce do pieczenia nacięciem do góry.​
  2. W moździerzu ucieramy listki rozmarynu z 2 łyżeczkami soli i zalewamy 8 łyżkami oliwy, jeszcze chwilę ucierając. Tak przygotowaną papką oblewamy warzywa ułożone w blaszce, dokładamy zmiażdżone 4 ząbki czosnku. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, do miękkości. W połowie pieczenia pozbywamy się folii i podlewamy warzywa płynem w którym się pieką.​
  3. W międzyczasie, w oddzielnej blaszce, wstawiamy do piekarnika pokrojoną na kromki bagietkę i orzechy laskowe, posypane listkami tymianku i polane delikatnie oliwą. Pieczemy ok. 15 minut, aż orzechy się uprażą, a kromki staną złociste i chrupiące. Ostudzone orzechy pocieramy między dłońmi, aby pozbyć się skórek, a następnie miksujemy nieco w malakserze razem z grzankami, parmezanem i 4 łyżkami oliwy.
  4. Kiełbasę chorizo chroimy w kostkę, posypujemy nią upiczone warzywa i wszystko przykrywamy orzechową bułką tartą z parmezanem. Wstawiamy ponownie do pieca i zapiekamy 15 – 20 minut, aż posypka się zrumieni.
  5. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia wodę w rondelku. Dodajemy do niej ocet. Jaja pojedynczo wybijamy na sitko, aby pozbyć się płynnej frakcji białka, możemy delikatnie potrząsać sitkiem, aby pomóc się jej oddzielić. ​
  6. Przekładamy jajka do lekko bulgocącej się wody, bezpośrednio z sitka, możliwie jak najdelikatniej, aby nie zepsuć struktury. Gotujemy ok. 3 minuty.
  7. Gorące warzywa podajemy z ciepłym jajkiem w koszulce i lekką sałatką z zimowch warzyw, np. blanszowanej brukselki i jarmużu

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Spróbuj kompozycji warzyw i perfekcyjnego smaku jajka.​

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 20-40 minut
  • 4 porcje
Save to PDF
loader