Czy zastanawialiście się kiedyś nad kolorem skorupki jaja?

Od czego zależy jej kolor? Czy ma na to wpływ karma dla kur? Czy kolor jaja determinuje jego skład i wartości odżywcze? Ile odcieni mogą mieć skorupki jaj? 

 

 

Kurze jaja z natury mają różne kolory. Znamy jaja, białe, beżowe, brązowe, a nawet niebieskie, czy różowe, a ich barwa zależy od cech genetycznych rasy kury, która zniosła jajo.
Amerykanie, czy Azjaci preferują jaja o białej skorupce, a polscy konsumenci najchętniej wybierają jaja o beżowej barwie. To tylko przyzwyczajenie i preferencje, ponieważ kolor jaja nie ma wpływu w żaden sposób na jego smak, czy wartości odżywcze.

Na kolor skorupki jaja ma wpływ kilka czynników, a jednym z nich jest rasa kur. Dlatego kura nioska rasy Leghorn zniesie jajo o białej barwie, natomiast kura rasy Araucana zniesie jajo o niebieskim zabarwieniu. Kura rasy Rhode Island Red, jak wskazuje jej nazwa, charakteryzować się będzie brązowawym jajem. Jednak odmiana tej samej rasy - Rhode Island White - zniesie najprawdopodobniej jaja o białej skorupce.
Rasa w tej kwestii to nie wszystko, bo jak dowiedli naukowcy, na kolor skorupki ma też wpływ barwa upierzenia ptaka.

Ponieważ polscy konsumenci nie przepadają za białymi jajami, w polskich hodowlach królują nioski ras o brązowej barwie, bądź ich krzyżówki. Wszystko po to, by mieć gwarancję beżowych jaj.

Jak widzicie konsumenci w pewien nieświadomy sposób wpłynęli na hodowców i wymusili na nich kolor produkowanych jaj. Mamy nadzieję, że ci sami konsumenci, czyli my wszyscy, już w zupełnie świadomy sposób wpłyniemy na hodowców w kwestii popularyzowania chowów alternatywnych.

Save to PDF
loader