Bez pisanek nie ma Wielkanocy. A naturalnie barwione pisanki są wspaniałą ozdobą wielkanocną stołu. To piękna dekoracja, ale też pomysł na wspólne świąteczne przygotowania. Wystarczy wykorzystać do tego składniki, których używamy na co dzień w kuchni, a efekty będą zachwycające!

Naturalnych barwników do pisanek mamy pod ręką więcej niż można by przypuszczać. Potrzebna jest tylko odrobina kreatywności, aby uzyskać pisanki w kolorach tęczy. Jest to też przy okazji sposób na zabawę i eksperymenty, ponieważ nie sposób uzyskać dwóch identycznych pisanek. Wszystko zależy od koloru skorupki jaja, użytego barwnika, dodatków w postaci sody lub octu, czy czasu jaki przeznaczymy na barwienie.

Przygotuj naturalnie barwione pisanki, zrób im zdjęcie, opublikuj je tutaj i wygraj nagrody!

Barwy bordowe

Uzyskasz je dzięki łupinom czerwonej cebuli i startemu burakowi. Łupiny z 8-10 cebul należy gotować przez 15 minut, a później włożyć do takiego wywaru jaja i gotować na twardo. Jaja można też wcześniej ugotować i zalać je oddcedzonym wywarem z łupin cebuli, wymieszanym z jedną łyżką octu spirytusowego. Jaja pozostawić w wywarze na całą noc.  

By wykorzystać buraka jaka farbę, można zetrzeć go na wiórki, dodać 2 łyżki octu spirytusowego i taką masą obłożyć jajka. Bordowy kolor jajom nada też sok z tego warzywa - wystarczy zostawić w nim jaja, najlepiej na całą noc. 

Barwy rude

Ten efekt nadadzą łupiny z żółtej cebuli i należy postępować dokładnie tak samo, jak w przypadku czerwonej cebuli. 

Barwy zielone / turkusowe

Tu najlepiej sprawdzi się szpinak. Wystarczy parzyć szpinak przez ok 5 minut (w proporcji 300 g szpinaku na 700 ml wody), następnie całość zmiksować blenderem i wymieszać z jedną łyżką octu spirytusowego. Tak otrzymaną pulpą okładamy jaja, ugotowane wcześniej na twardo. Do barwienia najlepiej sprawdzą się jaja o jaśniejszych skorupkach. 

Barwy żółte 

Ten kolor jest zasługą kurkumy. Idealnie nada się do tego zarówno kurkuma w proszku, jak i w korzeniu. Dwie łyżeczki przyprawy wraz z 1/2 łyżeczki soli wystarczy zagotować w wodzie, aż nabierze pięknej, żółtej barwy. W takiej wodzie można ugotować jaja lub po prostu zalać nią wcześniej ugotowane jaja i zostawić na całą noc. 

Barwy brązowe / beżowe

Kawa, oprócz tego, że pobudza, sprawdzi się równie dobrze jako barwnik do pisanek. Zmieloną kawę należy zagotować, włożyć do niej jaja, a następnie całość gotować przez 20 minut. Najładniejsze efekty uzyskamy, gdy pozostawimy miksturę na całą noc, aż jaja uzyskają piękny, głęboki kolor.

Barwy niebieskie 

Nic nie pomoże lepiej w zabarwieniu jaj na kolor niebieski niż modra kapusta. W zależności od tego, ile mamy jaj do zabrawienia lub jak intensywny barwnik chcemy uzyskać, należy skroić odpowiednią ilość kapusty (np. 1/2 główki lub 2/3), zagotować aż puści sok, a następnie oddcedzić, tak by został sam sok. Do soku z kapusty dodajemy 2 łyżki octu spirytusowego i wkładamy jaja ugotowane na twardo i zostawiamy na min. pół godziny (a najlepiej na całą noc). 

Barwy fioletowe

Ten kolor można uzyskać dzięki naparowi z suszonych owoców czarnego bzu (można kupić w sklepach zielarskich) lub soku z aronii. Jeśli zdecydujemy się na owoce czarnego bzu, to najlepiej będzie pozostawić jaja ugotowane na twardo w naparze na całą noc. Aby przygotować taki napar, należy zagotować 2/3 szklanki suszonych owoców z dodatkiem jednej łyżki octu spirytusowego. Efekty barwienia z aronii uzyskamy szybciej, pod warunkiem, że ugotowane na twardo jaja (jeszcze ciepłe), włożymy do soku z tych owoców i zostawimy na 15 do 40 minut. 

Barwy różowe (mozaika)

A właściwie... malinowe. Ugotowane jaja na twardo obłożyć masą z malin z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego. Najładniejsze efekty uzyskamy, jeśli jaja z taką "maseczką" pozostawimy w chłodnym miejscu na całą noc. 

Barwy błękitno-turkusowe

Taki kolor osiągniemy, mieszając ze sobą dwa barwniki - kurkumę oraz modrą kapustę. Najpierw, w wywarze z kurkumy należy gotować jaja, a następnie przełożyć je do barwnika z kapusty i tak zosatwić na całą noc.

Save to PDF
loader