Kto z nas nie wspomina smaków dzieciństwa, takich jak lody waniliowe? Na szczęście łatwo możemy odtworzyć ten smak, wykorzystując do tego tylko kilka zdrowych i naturalnych składników.

Przygotowanie prawdziwych domowych lodów waniliowych jest prostsze, niż to się wydaje. Do dzieła!


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 6 żółtek z jaj Kotlina Natury – mocno schłodzonych
  • 3 białka z jaj Kotlina Natury – mocno schłodzone
  • 3 x 50 g drobnego cukru
  • ziarenka wanilii z 1 laski
  • 400 ml śmietany kremówki – schłodzonej, do ubicia
Wskazówki
  • Czas przygotowania 25-30 minut
  • Mrożenie 4-6 godzin
  • Cała porcja ok 1,5 litra
PRZYGOTOWANIE
  1. Do jednej miski włożyć wszystkie żółtka, ziarenka wanilii i ubijać długo na średnich obrotach, aż masa zrobi się prawie biała i puszysta.
  2. W drugiej misce osobno ubić na sztywno białka, na sam koniec dodając cukier.
  3. Gdy obie masy będą gotowe, do miski z masą z żółtek dodawać stopniowo po jednej łyżce ubitych białek na przemian z ubitą śmietanką kremówką. Delikatnie mieszać trzepaczką.
  4. Wymieszaną masę mrozić przez ok. 4-6 godzin.
  5. Podawać z owocami, waflami lub ulubionymi łakociami.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader