Clafoutis to francuski deser, wywodzący się ze środkowej Francji. To doskonała propozycja na słodką przekąskę z wykorzystaniem sezonowych owoców. W klasycznej wersji clafoutis dodawane są czereśnie, ale czasem można łamać kulinarne zasady dla dobra nowych, wybornych smaków. Dlatego polecamy doskonały malinowy clafoutis z pomarańczą i wanilią!  


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 3 jaja Kotlina Natury
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 szklanki świeżych malin
  • Bita śmietana, jogurt naturalny lub lody – opcjonalnie, do podania
Wskazówki
  • Czas przygotowania 60 minut
  • 4 porcje 
PRZYGOTOWANIE

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. W misce wymieszać razem jaja, mleko, syrop klonowy, wanilię, skórkę z pomarańczy i 2 łyżki roztopionego masła.
  3. Gdy składniki będą wymieszane, dodawać delikatnie mąkę i mieszać aż masa będzie jednolita. Masa musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  4. Przelać masę do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i porozkładać maliny.
  5. Piec przez 40-45 minut, aż clafoutis zrobi się złociste i puszyste.
  6. Najlepiej smakuje podawane na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Najlepiej smakuje podawane na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem

Save to PDF
loader