Farbowanie jaj to stara wielkanocna tradycja. Najbardziej przepadają za nią gotowe do pomocy dzieci, co sprzyja spędzaniu przedświątecznego czasu w rodzinnym gronie. Aby zabawa stała się jeszcze bardziej kreatywna, wyczaruj swoje własne naturalne barwniki, dzięki którym jaja z pewnością staną się oryginalną ozdobą świątecznego stołu. Zobacz, jakie to proste!

Wbrew pozorom, tradycyjne zdobienie jaj nie jest jedynie chrześcijańską tradycją, ale również obrzędem pogańskim, magicznym. Jajo od tysięcy lat uznawane za symbol nowego życia zajmuje pierwsze miejsce na wielkanocnych stołach. Dziś przygotujemy pisanki - jednokolorowe jaja, najprostsze w wykonaniu, a przy tym niezwykle efektowne. Naturalnie ozdobione jaja stanowią wspaniałą dekorację w stylu eko. Jest ona łatwa do przygotowania i często czerpie z produktów, które zazwyczaj lądują w koszu na śmieci – łupinek cebuli lub orzecha włoskiego, liści czerwonej kapusty, a nawet… szpinaku. Poza tym możesz być pewien, że takie „farby” nie okażą się toksyczne. Dbasz o środowisko, bliskich oraz siebie. Same plusy. 

Czego potrzebujesz?

Na pewno jaj – najlepiej mniejszych, gdyż są bardziej odporne na uszkodzenia. Nie mogą być popękane. Wybierz takie o jak najjaśniejszej skorupce, a uzyskasz intensywny kolor. By barwnik lepiej związał się z powierzchnią skorupki, przed namoczeniem w roztworze przetrzyj ją wacikiem nasączonym octem. 

Zabawa nie uda się oczywiście bez wybranego przez nas barwnika. Użyj szklanki jednego z poniższych produktów na dwie szklanki wody, a uzyskasz piękne, intensywne kolory:

Burak, mrożone maliny, łupiny po czerwonej cebuli, żurawina, wiśnia – czerwony 

Jarmuż, szpinak – zielony 

Czerwona kapusta, mrożone jagody, borówki, jeżyny – odcienie niebieskiego oraz fioletu

Łupiny po cebuli (zwykłej) lub orzechach włoskich – od pomarańczowego do ciemnego brązu

W tym wypadku przygotowanie barwnika będzie wyglądało nieco inaczej:

Kurkuma – jasny żółty (dwie łyżki kurkumy i łyżka octu na szklankę wody)

Kawa lub czarna herbata – ciemny brąz (szklanka zaparzonej kawy i łyżka octu)

Nie obędzie się również bez dwóch garnków dostosowanych do ilości jaj. Jeden z nich przeznacz na ugotowanie ich, w drugim przygotujesz kolorową miksturę.

Jeśli chcesz, by Twoje wielkanocne przysmaki ładnie błyszczały, przyda Ci się tłuszcz do przetarcia skorupki – np. olej.

Wyczaruj tęczę

  • Ugotuj na twardo odpowiednią ilość jaj. Gotowe zalej zimną woda i pozostaw do ostygnięcia. Uważaj, by nie uszkodzić skorupki!
  • Szklankę wybranego składnika zalej dwiema szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Następnie pozwól miksturze ostygnąć, by barwnik miał czas się wytworzyć. Gotową „farbę” odcedź dokładnie od produktu, którego użyłeś. By wywar był jeszcze intensywniejszy, dodaj do niego łyżkę octu. Włóż do barwnika jaja i pozostaw je w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjmij i rozłóż na papierowym ręczniku, by wyschły.
  • Jeśli chcesz, by błyszczały, przetrzyj je wacikiem nasączonym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Jeśli nie, pozostaw je dostojnie matowe. To zależy od Ciebie.

By zachowały świeżość

Gotowe kraszanki schowaj do lodówki w oczyszczonej i suchej wytłaczance. Możesz również przygotować z niej stroik – wystarczy, że odetniesz górną część opakowania, a dolną przewiążesz kokardką, pomalujesz na ulubiony kolor albo ozdobisz zgodnie z własną wyobraźnią. W ten sposób powstanie oryginalna ozdoba na świąteczny stół, która zachwyci Twoich gości. 

Naturalne barwienie jaj spodoba się osobom, które nie przepadają za krzykliwymi sztucznymi kolorami chemicznych farb oraz, oczywiście, dzieciom. Spróbuj razem z nami wyczarować naturalną świąteczną ozdobę oraz zdrową przekąskę!

Save to PDF
loader