Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska - kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Przedmiotem jej zainteresowania naukowego jest żywność ekologiczna pochodzenia zarówno roślinnego jak zwierzęcego, w tym mięsa, mleka oraz jaj kurzych.

Wiele badań wskazuje, że jaja z produkcji ekologicznej mają korzystniejszy skład niż jaja z produkcji konwencjonalnej: zawierają więcej cennych karotenoidów oraz korzystniejszy profil kwasów tłuszczowych. Mają także mocniejszą strukturę żelową i relatywnie większe żółtko w stosunku do masy całego jajka.

Wyniki badań własnych oraz innych autorów profesor Rembiałkowska zawarła w wielu publikacjach naukowych o charakterze prac wynikowych lub przeglądowych.       

Profesor Rembiałkowska bardzo lubi jaja, oczywiście z produkcji ekologicznej. Szczególnie chętnie przyrządza je w postaci jaj sadzonych i jaj na miękko lub na twardo.

Na Wielkanoc tradycja rodzinna nakazuje  przygotowywać pisanki – w przypadku rodziny profesor Rembiałkowskiej są to jaja barwione poprzez gotowanie  w łuskach cebuli i ozdabiane świątecznymi wzorami.

 

 

Save to PDF
loader