Na co dzień trudno jest znaleźć czas na wymyślne posiłki dostarczających odpowiedniej dawki witamin oraz białka, dzięki którym po godzinie nie rzucimy się na słodycze. Nasza eggspertka – Anna Radowicka proponuje proste menu na cały dzień, łączące jaja z pysznymi dodatkami. Znajdzie tu coś dla siebie zarówno mama szukająca sprawdzonych receptur na dziecięcy posiłek, jak i osoby zwracające szczególną uwagę na linię.

Nasze przepisy robi się w mig, a wyczarowane dania zawierają wszystko, co niezbędne, by poprawnie funkcjonować przez cały dzień. Zobacz, z czym połączyć jajo, by otrzymać pyszny, pełnowartościowy posiłek.

Śniadanie

Jajo sadzone na hummusie z awokado - to idealna propozycja śniadania dla kobiet w ciąży i wegetarian. Zawarta w jajach cholina jest niezbędna do budowy osłonek mielinowych odpowiedzialnych za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych, co sprzyja poprawnemu rozwojowi płodu. Oprócz tego jajo dostarcza nam witaminy B12, która wspomaga procesy krwiotwórcze i metabolizm kwasu foliowego. Pamiętaj, że nie jest ona dostępna w pokarmie roślinnym!

  • 2 jaja
  • 6 łyżek humusu
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor malinowy
  • Kilka liści rukoli/roszponki/bazylii
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 szczypty mielonego pieprzu i papryczki chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie: 

  • Hummus wyłóż na talerze i posyp podprażonymi pestkami słonecznika. Dodaj obrane i pokrojone awokado, rukolę/roszponkę/bazylię oraz pomidorki. Dopraw wszystko solą, pieprzem, skrop oliwą.
  • Usmaż jaja sadzone, dopraw je solą, skrop olejem sezamowym, po czym zdejmij z patelni.
  • Podawaj z opieczoną w piekarniku kromką chleba.

Obiad

Jajo na fasoli szparagowej z dzikim ryżem - w naszej diecie obok jaj obowiązkowo powinny pojawić się produkty pełnoziarniste oraz warzywa, które dodatkowo stanowią źródło błonnika pokarmowego, wspomagającego pracę jelit. Pamiętaj o regularnym piciu wody, by ułatwić trawienie i podwyższyć swój metabolizm.

  • 2 jaja
  • pęczek fasoli szparagowej zielonej i żółtej (różnorodnie)
  • dziki ryż ½ kubka przed ugotowaniem
  • 4 łyżki masła
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie: 

  • Umyj fasolę szparagową i ugotuj ją na parze al dente.
  • Ugotowaną fasolę ułóż na talerzach, polej połową roztopionego i sklarowanego masła (2 łyżki), a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
  • Ugotuj dziki ryż.
  • Usmaż jaja sadzone, dopraw solą i pieprzem, połóż na fasoli, posyp natką pietruszki oraz startym parmezanem.
  • Podawaj wszystko razem na talerzu.

Deser

Budyń z owocami – białko dostępne w jajach powinno być spożywane już od piątego miesiąca życia. A co chętnej zjedzą nasi milusińscy, jeśli nie pyszny deser? Proteiny, których dostarczają jaja, warunkują prawidłowy wzrost w okresie dorastania. Ponadto jajo zawiera witaminę A, luteinę i zeaksantynę, czyli antyoksydanty wspomagające działanie narządu wzroku, który odgrywa istotną rolę u dzieci rozpoczynających naukę w szkole.

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 - 5 żółtek
  • 500 ml mleka mikrofiltrowanego
  • szklanka malin lub poziomek
  • 5 truskawek
  • 3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
  • liście mięty

Przygotowanie: 

  • Wymieszaj w rondelku mąkę ziemniaczaną, cukier, miód i żółtka. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Postaw na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu.
  • Po zagotowaniu odstaw z ognia i przełóż do miseczek.
  • Podawaj z owocami oraz płatkami, przyozdobiony miętą i polany łyżeczką miodu.

Kolacja

Pasta jajeczna na pieczywie – lekki posiłek, który syci na długo dzięki białku hamującemu apetyt i przyspieszającemu metabolizm. Świetnie sprawdzi się u osób chcących zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. To produkty o wysokiej gęstości odżywczej, co oznacza, że w niewielkiej ich ilości znajdziemy bardzo dużo składników odżywczych. Jadłospis z jajem jest niskoenergetyczny, a jednocześnie niesamowicie zdrowy.

  • 1 jajo
  • bułka pełnoziarnista z dynią
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 ćwiartki suszonych pomidorów
  • kiełki lucerny, brokuła, buraka

Przygotowanie: 

  • Ugotuj jajo na twardo, rozbij skorupkę i włóż jajo do zimnej wody na kilka minut. Dzięki temu z łatwością je obierzesz. Następnie drobno posiekaj obrane jajo i wymieszaj z jogurtem, musztardą, nasionami chia, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Posmaruj pastą przekrojoną bułkę. Ułóż pokrojone suszone pomidory oraz kiełki.

Smacznego!

 

EGGSPERT
Anna Radowicka
MASZ PYTANIA?
ZAPYTAJ EGGSPERTA
Save to PDF
loader