Ile razy zdarzyło się Tobie, że po przygotowaniu posiłku zostało Ci kilka niewykorzystanych żółtek lub białek? Każdy, kto miewa choć sporadyczne przygody z kuchnią, na pewno nie raz znalazł się w takiej sytuacji. Zazwyczaj wiemy, co z tym zrobić – z białek pieczemy bezy, a żółtka dodajemy do sosu carbonara. Co jednak w sytuacji, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłu? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – żółtka i białka z powodzeniem możesz przechować do późniejszego wykorzystania! 

Unikniesz marnowania produktów, pamiętając o dwóch podstawowych zasadach. Po pierwsze, surowe białka i żółtka podlegają zupełnie innym procedurom przechowywania. Po drugie, w lodówce możesz trzymać je nie dłużej niż dwa dni. To niezbyt długo, prawda? Na całe szczęście, nie jest to jedyne rozwiązanie.

Co robimy z niewykorzystanymi żółtkami? Mrozimy!

Żółtka mrozi się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, z dodatkiem szczypty soli lub odrobiną cukru. Zdaniem niektórych eggspertów warto dodać do nich odrobinę wody, co zapobiegnie ich wysychaniu.

A co z białkami?

Białka, podobnie jak żółtka, z powodzeniem możemy zamrozić. Pamiętaj jednak, że maksymalny czas przechowywania w zamrażalniku to trzy miesiące. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest włożenie ich do torebek, które wykorzystuje się do mrożenia lub do foremek na lód. Dzięki temu można później wykorzystać je pojedynczo, wcześniej rozmrażając w lodówce. Pamiętaj jednak, że nie można ich ponownie zamrażać.

Save to PDF
loader