Od kilku lat obserwujemy coraz większe zainteresowanie polską tradycją i chęcią powrotu do tak zwanych korzeni. Z roku na rok, coraz bardziej doceniamy wszystko, co naturalne. Tym wszystkim, którzy podążają za trendami, polecamy wykonanie kraszanek na wielkanocny stół. 

Kraszanki to nazwa ozdobnych jaj, które wykonuje się prostą techniką. Najpierw skorupka jaja barwiona jest w naturalnym wywarze. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej ozdobić zabarwione jajo, możemy je oskrobać ostrym narzędziem, aby uzyskać odpowiedni motyw graficzny. Na narzędzie do wydrapywanie wzory najlepiej nadają się nożyczki, gwoździk, a nawet duża igła do szycia. W efekcie na skorupce powstaje dwukolorowy wzór, niczym z szablonu. Jest to kolor, na jaki zabarwiliśmy jajo i naturalny kolor skorupki w miejscu, gdzie drapaliśmy. A nasza kraszanka stała się w ten sposób drapanką.

Tradycyjnie jajko barwiono w naturalnych wywarach z roślin, by uzyskać różne kolory:

czarny - łupiny orzecha włoskiego

niebieski - płatki bławatka

brązowy - herbata, łupiny cebuli

bordowy - łupiny z czerwonej cebuli,

fioletowy - jagody,

żółty - kurkuma, curry

pomarańczowy -  łupiny marchwi

różowy - sok z buraków

zielony - szpinak,

 

Jeśli więc nie chcecie pójść na łatwiznę i pomalować jaj zwykłymi farbkami, czy pisakami i jednocześnie chcecie spędzić czas w twórczy sposób, to zachęcamy do zrobienia kraszanek.Mimo prostej techniki, efekt na pewno Was zadowoli.

 

 

Save to PDF
loader