Tęsknimy do wiejskiego życia. Uwielbiamy zdrowe, naturalne produkty, pochodzące z bezpiecznych źródeł. Pod koniec września, kiedy natura obdarowuje nas obfitością plonów, chcemy spotkaliśmy się z Wami, aby sprawdzić, jak smakuje, wygląda i pracuje dziś polska wieś. Kosztowaliśmy wiejskich produktów - jaj z chowów alternatywnych, nabiału, pieczywa, rozmawialiśmy z tymi, którzy przeprowadzili się na wieś i prowadzą swoje gospodarstwa, poznaliśmy kooperatywy spożywcze oraz uczestniczyliśmy w warsztatach rękodzieła.

Tak właśnie było 23 września w Warszawie na Mysiej 3! 


Delektowaliśmy się potrawami i produktami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, podziwialiśmy rękodzieło, ale w nowoczesnej formie. Poznaliśmy rolników młodej generacji, którzy świadomie porzucili miasto, by zająć się nowoczesną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. 
 
W strefie wystawców znaleźli się rolnicy, rzemieślnicy, wytwórcy i artyści z całej Polski. Dowiedzieliśmy się, jak uprawiać, piec, przetwarzać, wędzić, warzyć w oparciu o dawne metody. W strefie warsztatowej próbowaliśmy odpowiedzieć na pytanie, czy i jak warto żyć na naszej wsi. Przygotowalliśmy tradycyjne dania z jaj z chowów alternatywnych. Rozmawialiśmy z tymi, którzy porzucili miasto i pobyt na wsi zamienili w sposób na życie, dowiedzieliśmy się, co było trudne w tym procesie, gdzie można szukać wsparcia, dofinansowań. O swoich doświadczeniach opowiadali też restauratorzy, którzy założyli własne uprawy, by zyskać większy wpływ na to, co ląduje na talerzach w ich restauracjach. Było też odrobina mody w klimacie etno, ceramika oraz naturalne kosmetyki.

Zobaczcie relację z wydarzenia :) 

 

 

Organizatorzy: USTA, MYSIA 3, Kotlina Natury

Partnerzy: Państwowe Muzeum Etnograficzne, EatPoland 
Partnerzy prasowi: Gazeta Wyborcza, Gazeta.pl, Co jest grane, USTA Magazyn, Warsaw Foodie, Mlask

Podoba Ci się plakat? Chcesz go mieć u siebie w domu? Tutaj możesz go kupić! 

Save to PDF
loader