Quiche to danie, które pochodzi z północno-wschodniej Francji, a znane było już w XVI wieku. Quiche jest wytrawną odmianą tarty, a różni się od niej tym, że masa, która wiąże nadzienie, zawsze składa się z jaj i śmietany. 

Tartę można podać na deser, a quiche będzie serwowany jako przekąska, obiad albo kolacja. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 6 jaj Kotlina Natury
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 18%
  • żółty ser
  • 50 g płatków migdałów
  • zioła śródziemnomorskie
  • sól, pieprz
Wskazówki
  • czas przygotowania 20 minut
  • 4 porcje
PRZYGOTOWANIE
  1. W misce zagnieść ciasto, łącząc mąkę z częścią roztopionego masła.
  2. Zamrozić na 20 minut.
  3. Pokrojone na małe różyczki brokuły sparzyć gotującą wodą i odstawić.
  4. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka.
  5. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, a w jej środku ułożyć brokuły i kurczaka.
  6. Posypać płatkami migdałów.
  7. Wymieszane w misce jaja ze śmietaną przyprawić ziołami oraz szczyptą soli i pieprzu.
  8. Wlać do formy. Całość posypać startym serem.
  9. Piec około 20 min. w temperaturze 180 stopni.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader