Czyli quiche lorraine to klasyczne danie kuchni francuskiej i jedna z najsłynniejszych tart na świecie. Zobaczcie, jak Eggsperci przygotowują swoją wersję quiche lorraine.  


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Składniki

  • 100 g cienko pokrojonego boczku suszonego pancetta (ok. 10 plastrów)
  • 1 mała garść świeżego tymianku
  • 3 jaja Kotlina Natury
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 125 g startego parmezanu + 50 g ekstra
  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • ½ łyżeczki płatków suszonej papryki chili
  • 3 jaja Kotliny Natury do rozbicia na wierzchu tarty
  • 1 opakowanie maślanego ciasta kruchego

 

Wskazówki

  • czas przygotowania 45 minut 
  • 4-6 porcji

 

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni celsjusza.
  2. Kruche ciasto wyłożyć do foremki od tarty, a następnie przykryć ciasto papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ziarna fasoli do obciążenia i piec spód przez 7 minut. Po tym czasie ściągnąć papier ze spodu tarty i piec go jeszcze przez 10 minut.
  3. Upieczony spód wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
  4. W dużej misce wymieszać razem 3 jaja, jogurt, mleko, parmezan, sól, pieprz, chili i 2 łyżeczki tymianku. Wymieszaną masę odstawić na bok.
  5. Na upieczonym spodzie tarty położyć 5 plastrów pancetty, a następnie delikatnie wylać na to masę jajeczną.
  6. Na wierzch masy delikatnie rozbić 3 jaja, a na to położyć kolejne 5 plastrów pancetty. Całość można posypać jeszcze 50 g parmezanu.
  7. Tartę piec przez 35 minut w temperaturze 200 stopni celsjusza.
  8. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika studzić ją przez ok. 5 minut, a następnie podawać ze świeżą sałatą.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader