Sałatka nicejska jest idealną propozycją na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, prostego i szybkiego w przygotowaniu.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 2 jaja Kotlina Natury
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sałata lub rukola
  • 4 suszone pomidory
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • kilka plastrów świeżego ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 cebula dymka
  • kilka różyczek brokuła lub kalafiora
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Wskazówki
  • czas przygotowania 20 minut
  • 1-2 porcje
PRZYGOTOWANIE
  1. Jaja ugotować na twardo.
  2. Obrać i przekroić na ćwiartki.
  3. Tuńczyka dokładnie odsączyć.
  4. Na talerzu ułożyć sałatę lub rukolę.
  5. Na nią wyłożyć tuńczyka oraz jaja.
  6. Dookoła naprzemiennie poukładać warzywa: różyczki brokuła i kalafiora, pomidorki suszone oraz koktajlowe, plasterki ogórka i rzodkiewkę.
  7. Tak przygotowaną sałatkę posypać kawałkami dymki, doprawić przyprawami i skropić delikatnie sokiem z cytryny.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Oryginalna wersja sałatki nicejskiej składa się z wyłącznie z surowych warzyw, a jednym gotowanym składnikiem są jaja. I oczywiście, nie może zabraknąć w niej tuńczyka lub anchois.

Save to PDF
loader