Komosa ryżowa czyli inaczej ryż peruwiański, to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Posiada właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i antynowotworowe. A w połączeniu z jajem, taka sałtka będzie porządną dawką zdrowia, ale też wyjątkowego smaku. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 2 jaja Kotlina Natury, ugotowane na twardo
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 garści świeżej rukoli
  • 200 g serka halloumi
  • 1 duża cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • papryczka chili w płatkach (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Do dwóch misek włożyć po równo umytą i osuszoną rukolę oraz kaszę quiona.
  2. Pokroić serek halloumi w grube plastry i podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
  3. Podsmażony ser rozłożyć do każdej z misek, a na wierzch położyć przekrojone na pół jajo ugotowane na twardo.
  4. Tak przygotowaną sałatkę skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz posypać solą i płatkami chili. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 15 minut
  • 2 porcje
Save to PDF
loader