Czy wiesz, co możesz zrobić ze skorupkami po jajach? Niektórzy dodają je do kawy, aby wydobyć jej pełny smak i zminimalizować gorycz. Inni wybielają nimi firanki, a jeszcze inni razem ze swoimi dziećmi traktują je jako materiał plastyczny i układają z nich mozaiki. Nie bez przyczyny najpopularniejszym zastosowaniem skorupek po jajach jest jednak wspomaganie się nimi w ramach pielęgnacji ogrodu. Wszystko dlatego, że zawierają duże ilości wapnia, który rośliny wprost uwielbiają!

Alternatywny nawóz

Skorupki z powodzeniem mogą być stosowane jako naturalny nawóz do roślin, zwłaszcza tych, które preferują zasadowy odczyn gleby. Do tej grupy należą przede wszystkim ogórki, cukinia, pomidory, kapusta, fasola, czy liliowce.

Istnieją dwa sposoby nawożenia roślin z wykorzystaniem tego składnika. Po pierwsze, w formie nawozu płynnego. Aby przygotować taki preparat wystarczy wsypać do konewki pokruszone skorupki (wcześniej zalane gorącą wodą) i odstawić na kilka dni. Po drugie, w postaci suchej. W tym przypadku należy je zmielić, a następnie obsypać nimi ziemię wokół roślin. Jest to niezawodny sposób na uzupełnienie niedoboru wapnia w glebie.

Sposób na ślimaki

Niektórych może zdziwić fakt, że potłuczone skorupki jaj skutecznie zniechęcają ślimaki do wędrówki w kierunku roślin, którymi, jak wiadomo, uwielbiają się zajadać. Jeśli nie chcesz, aby Twoja sałata, kapusta, czy szałwia była posiłkiem dla tych szkodników, skorzystaj z naszych porad. Sposób na ślimaki jest bardzo prosty i składa się z sześciu kroków:

1) zachowaj skorupki,
2) wysusz je,
3) włóż je do plastikowej torby i zgnieć,
4) obsyp nimi okolice rośliny,
5) uzupełniaj co tydzień – w przeciwnym razie ślimaki wrócą, zanim się obejrzysz,
6) ciesz się świętym spokojem.

Prawda, że proste?

Pokarm dla ptaków

Skorupka jaja zawiera w sobie nie tylko wapń, ale również wszystkie niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy. Nic zatem dziwnego, że zarówno hodowcy, jak i miłośnicy ptaków dokarmiają nimi swoich skrzydlatych przyjaciół. Pierwsi podają je kurom, ponieważ w okresie lęgowym samice wykazują większe zapotrzebowanie na wapń. Drudzy mieszają je z karmą dla ptaków i umieszczają w karmnikach.

W jaki sposób przygotować skorupki, aby były odpowiednie dla zwierząt? To banalnie proste! Wystarczy, że wysterylizujesz je w piekarniku ustawionym na 120°C (cały proces potrwa nie dłużej niż dziesięć minut), a następnie pokruszysz. Pamiętaj jedynie, by skorupki podczas sterylizacji nie zbrązowiały od wewnętrznej strony!

Save to PDF
loader