Dobrze wiemy, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego proponujemy Wam śniadanie idealne, czyli jajo sadzone z awokado - proste, szybkie i przepyszne. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 2 jaja Kotlina Natury
  • 4 kromki ulubionego chleba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • sos aioli albo ulubiony majonez
  • papryczka chili w płatkach
  • sól morska 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzać średniej wielkości patelnię, dodać oliwę z oliwek, a kiedy będzie już rozgrzana, wbić do niej delikatnie 2 jaja, uważając aby żółtka były całe.
  2. Jaja smażyć 4-5 minut – według upodobania.
  3. Na dwóch talerzach ułożyć po 2 kromki chleba. Na jednej z kromek rozsmarować aioli.
  4. Przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, obie połówki obrać ze skórki. Każdą z połówek pokroić w cieniutkie plasterki, a następnie rozłożyć na kromce chleba posmarowanej aioli i posypać płatkami chili.
  5. Na drugiej kromce położyć jajo sadzone.
  6. Całość skroplić delikatnie oliwą z oliwek i posypać solą morską. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Na śniadanie najlepsze są proste rozwiązania. Proponujemy jajo sadzone z awokado - proste, szybkie i przepyszne!

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 15 minut
  • 2 porcje 
Save to PDF
loader