Burrito to typowa meksykańska potrawa, która jest wypełniona fasolą, ryżem, mięsem i różnymi dodatkami. A gdyby tak do pszennej tortilli włożyć jajecznicę i rukolę? Spróbujcie naszego śniadaniowego burrito! 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4 jaja Kotlina Natury
  • 4 plasterki boczku lub bekonu
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 4 łyżki sosu aioli
  • 1 łyżeczka wędzonego chili
  • 2 tortille
  • sól morska
  • papryka chili w płatkach (opcjonalnie) 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszać sos aioli z wędzonym chili i odstawić na bok.
  2. Owinąć tortille w papier do pieczenia, a następnie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, żeby je podgrzać.
  3. W czasie, kiedy tortille się podgrzewają, usmażyć plasterki bekonu, tak aby były równomiernie zarumienione z obu stron.
  4. W misce rozbić jaja, dodać mleko i odrobinę soli, wymieszać. Masę wylać na patelnię i smażyć jajecznicę do momentu ścięcia jaj. Usmażoną jajecznicę odstawić na bok.
  5. Wyjąć z piekarnika rozgrzane tortille, na obu z nich rozsmarować sos aioli z wędzonym chili, na to położyć bekon, jajecznicę, rukolę. Można jeszcze dodatkowo posypać wędzonym chili. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Doskonałym uzupełnieniem burrito z jajecznicą jest sos aioli z wędzonym chili. Przed podaniem całość można jeszcze dodatkowo posypać wędzonym chili. Smacznego!

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 15 minut
  • 2 porcje 
Save to PDF
loader