Jest kilka hipotez dotyczących pochodzenia tego niewątpliwie pysznego dania. Niektórzy uważają, że carbonarę wymyślili włoscy górnicy, a mielony czarny pieprz, którym jest posypany makaron, ma symbolizować pył węglowy. Inni twierdzą, że carbonara to danie typowe dla kuchni i regionu Neapolu. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jedna z najpopularniejszych i najsmaczeniejszych potraw na bazie makaronu i jaj :) 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4 duże żółtka z jaj Kotlina Natury
  • 4 białka z jaj Kotlina Natury
  • 200 g boczku pancetta
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g dobrego makaronu spaghetti
  • 1 i ½ szklanki startego parmezanu
  • czarny pieprz
  • dobra oliwa z oliwek
Wskazówki
  • Czas przygotowania 20 minut
  • 4 porcje 
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku zagotować posoloną wodę na makaron.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i plasterki pancetty.
  3. Pancettę podsmażyć do momentu aż będzie złota i chrupiąca.
  4. Kiedy pancetta będzie gotowa, wyciągnąć z niej podsmażony czosnek i odstawić patelnię na bok.
  5. W dużej misce wymieszać białka jaj z parmezanem.
  6. Zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotować makaron al dente.
  7. W czasie kiedy makaron się gotuje, wybrać z garnka ½ szklanki wody i dodać ją do patelni, w której znajduje się pancetta.
  8. Gdy makaron się ugotuje, odsączyć go i dodać całość do miski z wymieszanymi białkami jaj z parmezanem. Dodać do tego pancettę z wodą i całość bardzo szybko wymieszać, tak żeby białko jaj się nie ścięło.
  9. Wymieszane spaghetti podzielić na porcje i rozłożyć na talerze. W każdej porcji makaronu zrobić widelcem małe wgłębienie i delikatnie przełożyć tam żółtko jaja.
  10. Posypać do smaku parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Podawać zaraz po przygotowaniu. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader