To popularne danie kuchni tunezyjskiej, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „niezły bałagan”.

Oryginalnie składa się z warzyw, kiełbasek, suszonego mięsa i jaj. Składniki zostają najpierw podsmażone, a następnie zapieczone w ceramicznym naczyniu lub na patelni.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4 jaja Kotlina Natury 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę
  • 3 średniej wielkości pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula - pokrojona w grubą kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • posiekana natka pietruszki
  • kilka listków świeżej kolendry
  • sól i pieprz
Wskazówki
  • Czas przygotowania 35-40 minut
  • 4 porcje
PRZYGOTOWANIE
  1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej kumin i kurkumę.
  2. Przez chwilę podprażyć przyprawy na oliwie, a później dodać pokrojoną cebulę, czosnek i chili.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodać paprykę i pomidory.
  4. Przez ok. 10 minut redukować sos aż do zgęstnienia.
  5. Dodać słodką paprykę, sól, pieprz i trochę pietruszki.
  6. Gotowy sos przelać do 4 naczyń do zapiekania, do każdego z nich wbić po jaju i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut - tak aby białka się ścięły.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać listkami kolendry i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
  8. Podawać ze świeżą pitą i gorącą kawą.

 

W Polsce szakszuka przybiera najczęściej postać jaj sadzonych zapiekanych z pomidorami i nazywana jest szakszuką pomidorową. Brytyjczycy podaliby ją pewnie z fasolą, a Hindusi z soczewicą.

Szakszuka jest na tyle wdzięcznym daniem, że każdy z nas może przygotować ją tak, jak chce: z fasolą, boczkiem, awokado, czy francuskim serem. Szakszuka zniesie wszystko i w każdym wydaniu jest wyśmienita. Polecamy szczególnie tym, którzy lubią jaja, ale nie lubią nudy ;)


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Proste i pyszne dania mają to do siebie, że bardzo szybko zyskują popularność i są adaptowane do kuchni na całym świecie. Najlepszym przykładem jest pizza. W każdym kraju przygotowuje się ją inaczej. Bardzo podobnie jest z szakszuką.

Save to PDF
loader