Tatar wołowy jest tradycyjną polską przekąską, chociaż nie jest daniem polskiego pochodzenia. Zwykło się mówić, że danie to wymyślili wojownicy tatarscy, ale z perspektywy czasu wiemy, że są to raczej legendy.

Tatar jest przekąską bardzo sycącą i dostarczającą dużo białka, ale trzeba pamiętać, aby wykorzystane do niego składniki, takie jak jaja czy mięso, były zawsze najwyższej jakości. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 4 żółtka z jaj Kotlina Natury 
  • 300 g polędwicy wołowej (ewentualnie rostbefu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • kapary lub owoce kaparów
  • średnia cebula drobno posiekana
  • 2 ogórki kiszone – drobno posiekane
  • 2 ogórki konserwowe – drobno posiekane
  • 4 sztuki anchois w całości – opcjonalnie
  • sól i pieprz
  • maggi
Wskazówki
  • Czas przygotowania 15-20 minut
  • 4 porcje
PRZYGOTOWANIE
  1. Wołowinę oczyścić z błon i ścięgien i bardzo drobno posiekać.
  2. Starannie wyrobić z 2 łyżkami zimnej wody, oliwą i kilkoma kroplami maggi.
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Z tak wyrobionego mięsa uformować 4 okrągłe porcje i każdą z nich położyć na talerzach.
  5. Oddzielić żółtko od białka i położyć je na każdej porcji z drobno posiekanymi dodatkami.
  6. Tak przygotowanego tatara podajemy z grzankami lub świeżymi bułeczkami.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader