Kto z nas nie lubi długich, leniwych śniadań, kiedy jedyną rzeczą, na której trzeba się skupić jest jedzenie? Na taki posiłek idealnie nadają się francuskie tosty z chleba orkiszowego z dodatkiem truskawek i mięty. Zapewniamy, że długo zostaniecie przy stole :)  


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 6 jaj Kotlina Natury
  • 2 szklanki mleka
  • 8 kromek chleba orkiszowego lub innego dowolnego
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • ¼ szklanki cukru kokosowego lub brązowego
  • masło do smażenia
  • 2 szklanki świeżych, umytych i pokrojonych truskawek
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • liście świeżej mięty
  • jogurt naturalny 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 20 minut
  • 4-8 porcji
PRZYGOTOWANIE
  1. W głębokim naczyniu wymieszać razem jaja, mleko, wanilię i cukier kokosowy.
  2. Do naczynia z masą powkładać kromki chleba, tak aby z każdej strony porządnie nasiąknęły. Zostawić na kilka minut.
  3. Pokrojone truskawki delikatnie wymieszać z syropem klonowym i ½ łyżeczki cukru waniliowego.
  4. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i po kolei, z każdej ze stron, smażyć tosty, aż nabiorą przyjemnego, złocistego koloru.
  5. Podawać ciepłe z truskawkami w syropie klonowym i z miętą. Smakują idealnie z odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader