Jaja po szkocku, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą ze Szkocji, chociaż niektórzy utrzymują, że to Irlandia jest miejscem, w którym ta potrawa się narodziła. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to potrawa o długiej tradycji, a jeden z pierwszych odnotowanych przepisów pochodzi z połowy XVIII wieku. Na Wyspach najczęściej jaja po szkocku przygotowuje się w mielonym mięsie lub szynce z anchois, ale my proponujemy Wam jego lżejszą odmianę. Spróbujecie? 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Masa z ciecierzycy:

  • 5-6 jaj Kotlina Natury ugotowanych na półmiękko 
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy, można użyć z puszki (1/2 szklanki)
  • 150 g pieczarek (3-4 sztuki)
  • ½ natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • ½ łyżeczki mieszanki orientalnych przypraw (np. Ras el Hanout, Curry lub Garam Masala)
  • sól do smaku
  • 50 g panko do panierowania

Majonez ziołowy:

  • 1 żółtko
  • 150 g pietruszkowego* oleju (3/4 szklanki)
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól 
  • 1 ząbek czosnku

Dodatki:

  • 2 garście listków sałat (np. musztardowca, rukwi wodnej, szpinaku, botwinki)
  • 5 łyżek piklowanej cebuli**
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 niewielki korzeń białej rzodkwi
Wskazówki
  • Czas przygotowania 30 minut
  • 5-6 porcji

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Ciecierzycę utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem. 
  2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego, doprawiając szczyptą soli. Po 3-5 minutach dodać drobno posiekany czosnek i po chwili, gdy ten uwolni swój aromat, ściągnąć z patelni. 
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie te składniki połączyć, dodać bułkę tartą i doprawić mieszanką przypraw i solą do smaku. Na koniec wyrobić na jednolitą masę z jajem.
  4. Na folię spożywczą nałożyć porcję farszu, po środku ułożyć jajo i zbierając wszystkie rogi folii do środka, obtoczyć delikatnie jajo masą z ciecierzycy, aby nie było dziur. Masa będzie dość luźna, dlatego warto schować ją do lodówki na 1-2 godziny, ale nie jest to konieczne.
  5. Kulki odpakować z folii i zapanierować w panko. Smażyć w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170 stopni. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Żółtko podbić trzepaczką z musztardą, octem, szczyptą soli i startym na tarce o drobnych oczkach czosnkiem. Wlać cienkim strumieniem zielony olej, cały czas ubijając. Na koniec doprawić w razie konieczności solą i octem.
  7. Gorące szkockie jaja podawać na sałacie, z pokrojonymi rzodkiewkami i ziołowym majonezem.

*Można użyć niezabarwionego oleju rzepakowego, ale zielony wygląda wyjątkowo. Aby go otrzymać, należy jeden pęczek natki przelać wrzątkiem na sicie, a następnie miksować ze 170 g oleju rzepakowego, w blenderze kielichowym, przez kilka minut i odcedzić na sitku wyłożonym jałową gazą. 

**Piklowana cebula:

  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie krążki
  • 50 g cukru
  • 50 g octu winnego białego
  • 100 g wody
  • 7 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Wegatariańskie Szkockie jaja pasują idealnie na świąteczne śniadanie

 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 30 minut
  • 5-6 porcji

Artykuły eggsperta (0)

Save to PDF
loader