Owsianka wytrawna znakomicie sprawdzi się w roli każdego posiłku - śniadania, obiadu czy kolacji. Jest sycąca, a dobór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji smakowych :) My proponujemy owsiankę z kozim serem, pomidorkami koktajlowymi, jarmużem i bazylią. Smacznego! 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 2 jaja Kotlina Natury (ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plasterki)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 2 małe gałązki pomidorków koktajkowych
  • 2 szklanki jarmużu posiekanego na duże kawałki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ulubiony kozi ser
  • świeża bazylia

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Zostawić na noc płatki owsiane zamoczone w wodzie.
  2. Rano przełożyć namoczone płatki na patelnię i dodać mleko migdałowe. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Dodać parmezan i wymieszać.
  3. Kiedy owsianka się dusi, upiec pomidorki w piekarniku przez ok 20 minut.
  4. Jarmuż podsmażyć na oleju kokoswym z dodatkiem soli aż zmięknie.
  5. Do dwóch misek nałożyć równe porcje owsianki, a na wierzch położyć pokrojone w plasterki jaja, upieczone pomidory, jarmuż, ser kozi i świeżą bazylię. 

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
 
Wskazówki
  • Czas przygotowania 50 minut
  • 2 porcje
Save to PDF
loader