Większość z nas zna charakterystyczne uczucie osłabienia po całonocnej imprezie, często zakrapianej alkoholem. Eggsperci mają świetną wiadomość! Jeśli chcesz poczuć się lepiej i pełen wigoru stanąć na nogi, zjedz na śniadanie jajo.

To ciekawe, ale po spożyciu alkoholu, następnego dnia instynktownie sięgamy po dania sycące. Wśród takich posiłków znajduje się tradycyjna jajecznica oraz różne jej wariacje. To dlatego, że w jajach znajduje się cysteina – aminokwas wchodzący w skład białek, pomagający usunąć alkoholowe toksyny z naszych organizmów.

Właściwości potwierdzone naukowo

Dobroczynny wpływ na przemęczony wyskokiem alkoholowym organizm mają zawarte w jajach aminokwasy (m.in. cysteina). Przeciwdziałają one toksycznemu działaniu aldehydu octowego, który odpowiada za nudności oraz poranny ból głowy po wypiciu większej ilości alkoholu. Poza tym jaja są smaczne, sycące i dostarczają nam wielu cennych składników, które również tracimy, wychodząc wieczorem na kilka drinków.

Smaczny sposób na jajo

Tradycyjna jajecznica (najlepiej z dodatkiem szczypiorku oraz pomidorów, by podnieść prozdrowotne walory dania) to tylko jedna z możliwości. Eggsperci proponują przyrządzenie włoskiej frittaty, czyli odmiany omletu opiekanego dodatkowo w piekarniku. Ciekawym pomysłem jest również tunezyjska szakszuka. Wystarczy podsmażyć wybrane warzywa, kiełbaski oraz suszone mięso, a następnie zapiec pod jajeczną kołderką. Wszystkie te opcje (i kilka innych, które znajdziecie na naszym portalu) świetnie sprawdzą się w roli otrzeźwiającego śniadania. Po takim posiłku szybko nabierzemy sił na cały dzień, a ból głowy przestanie być tak uciążliwy.  

Save to PDF
loader