Zapiekane grzyby z jajem to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, gdy możemy wykorzystać do tego dania aromatyczne i wyjątkowe w smaku grzyby leśne. Nie spędzając dużo czasu w kuchni, możemy przygotować odżywczy i apetyczny posiłek.

 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 2 jaja Kotlina Natury
  • 2 łyżki masła
  • 5 borowików (lub innych grzybów)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 mała cebula
  • ¼ ząbka czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Wskazówki
  • Czas przygotowania 25-30 minut
  • 2 porcje
PRZYGOTOWANIE

1. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę z grzybami.

2. Kiedy wszystko się zeszkli, dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć do dwóch naczyń do zapiekania.

3. Całość zalać śmietanką kremówką, posypać częścią posiekanej pietruszki i wbić po jednym jaju.

4. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, tak aby białka się ścięły.

5. Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać resztą pietruszki i podawać ze świeżym pieczywem.


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader