Zapiekany w piekarniku ser camembert jest idealną bazą do dań o różnym smaku i charakterze.

W połączeniu z jajem, tymiankiem i świeżym pieczywem stanie się pyszną przekąską, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 2 jaja Kotlina Natury
  • 2 sery camembert
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g różnych orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca
  • gałązki świeżego tymianku
Wskazówki
  • czas przygotowania 25-30 minut
  • 2 porcje
PRZYGOTOWANIE
  1. Na patelni rozgrzać masło, dodać orzechy i gdy się zarumienią, polać je miodem.
  2. Mieszać przez chwilę na ogniu, a następnie masę odstawić na bok.
  3. Sery otworzyć, ale nie wyciągać z papieru.
  4. Ściąć górę twardej skórki, wydrążyć łyżeczką dziurę na jajo, ale tak, by nie przebić dolnej skórki.
  5. Po wydrążeniu dziur, do każdego sera wbić po jednym jaju i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, tak aby białka się ścięły.
  6. Po upływie czasu zapieczone sery wyciągnąć z piekarnika, posypać tymiankiem.
  7. Całość podawać ze świeżym chlebem i masą orzechową z miodem.

 


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader